Wie is Teske eigenlijk?

Wie is Teske eigenlijk?

Nooit afgevraagd waar de naam “Teskesdurp” eigenlijk vandaan komt, of wat het betekent? Het bleek ook niet zo eenvoudig om dit te achterhalen. Maar met wat hulp van de mannen van het Driels Museum (Theo van Wanrooij en Theo de Leeuw, bedankt!!) was het wel te achterhalen. 

De naam “Teskesdurp” is bedacht in 1968. In dat jaar is Prinsenvereniging “De Peuteblékers” opgericht. Het jaar daarvoor was Jeugd Carnavals Vereniging “De Piepelenbergers” al opgericht. In de jaren ervoor werd er wel Carnaval gevierd in Driel, er waren toen zelfs 2 Prinsen Carnaval van 2 aparte Clubkes!

Het verhaal wil dat de toenmalige dirigent van de Boerenkapel, Leo Stoof, de naam heeft bedacht. Het mandenmakers beroep was in Driel een beroep dat velen uitoefende. Ook de familie Stoof was een mandenmakers familie.  Leo heeft het dorp vernoemd naar zijn vader Thijs. Die naam kwam in die tijd, en de 19e eeuw, veel voor. Driel zou tijdens Carnaval “het-dorp-van-Thijs” moeten gaan heten moet hij hebben gedacht.  In het plat Driels is Thijs: Teske. En de naam “Teskesdurp” was geboren.

 

 

Thijs Stoof

Sjon de Met (staand rechts) met zijn zonen. Rechts zittend Thijs (teske) Stoof